Najviše volim ujutro za doručak tople mirisne kiflice ili neka druga peciva iz rerne. Do sad sam isprobala mnoga peciva i mnoga tijesta,ali ovo posljednje me oduševilo.Negdje na facebooku u nekoj grupi sam našla ovaj recept i od tad pravim stalno kiflice sa istim tijestom i ne samo kiflice nego i perece,hljepčiće i slično.
Odlučila sam da na blogu objavim recept,što će biti od sad stalna rubrika..:) Pripremite se ,biće ih dosta ...
Odlučila sam da na blogu objavim recept,što će biti od sad stalna rubrika..:) Pripremite se ,biće ih dosta ...
Bitno što ću naglasiti jeste da je ovo "brzo tijesto" , ne morate čekati da nadođe, možete ga praviti kada žurite i nemate vremena da čekate, ili kada vam se najave iznenadni gosti, napravite tijesto,oblikujete kiflice i punite ih.Nećete se postiditi da ih ponudite gostima.
Dakle ono što vam je potrebno za ovo tijesto jeste:
~600 gr brašna
~1 čaša jogurta (200ml)
~1 čaša mlijeka
~pola čaše ulja (100ml)
~1 prašak za pecivo
~1 suhi kvasac (kesica)
~1 čajna kašičica soli
~1 čajna kašičica šećera.
~600 gr brašna
~1 čaša jogurta (200ml)
~1 čaša mlijeka
~pola čaše ulja (100ml)
~1 prašak za pecivo
~1 suhi kvasac (kesica)
~1 čajna kašičica soli
~1 čajna kašičica šećera.
Pošto znam da svima ne uspijeva tijesto, jer stave ili previše brašna ili nešto slično ,evo kako ja to radim:
U zdjelu prvo stavim oko 300 gr brašna i dodam sve suhe sastojke, pomiješam kutlačom,drvenom kašikom.
Onda dodajem mokre sastojke i izmiješam sa tom smjesom. Sve dobro izmiješam, onda dodajem pomalo brašna i dok se tijesto ne počne odvajati od kašike. Kad se tijesto počne odvajati od kašike prebacim ga na pobrašnjenu radnu ploču i mijesim, ako treba dodam brašna još i mijesim dok ne nastane kompaktna smjesa,glatka a mekana , ne tvrda.
To tijesto podijelim na dva dijela i oklagijom razvijem da bude tanko...
Nožem povučem dijagonale po tijestu kao kad režete pizzu... jednake veličine da su komadi. Onda zavijam od većeg kraja ka manjem i dobijete to što vidite na slici ispod..
Onda dodajem mokre sastojke i izmiješam sa tom smjesom. Sve dobro izmiješam, onda dodajem pomalo brašna i dok se tijesto ne počne odvajati od kašike. Kad se tijesto počne odvajati od kašike prebacim ga na pobrašnjenu radnu ploču i mijesim, ako treba dodam brašna još i mijesim dok ne nastane kompaktna smjesa,glatka a mekana , ne tvrda.
To tijesto podijelim na dva dijela i oklagijom razvijem da bude tanko...
Nožem povučem dijagonale po tijestu kao kad režete pizzu... jednake veličine da su komadi. Onda zavijam od većeg kraja ka manjem i dobijete to što vidite na slici ispod..
Možete ih filovati nečim slanim ili slatkim po vašoj želji, no ja ih volim prazne.
Umutim jedno jaje i premažem kiflice,i pospem sjemenkama koje imam u kući.
U već ugrijanu rernu stavim da se peku,i pečem dok ne porumene.
Umutim jedno jaje i premažem kiflice,i pospem sjemenkama koje imam u kući.
U već ugrijanu rernu stavim da se peku,i pečem dok ne porumene.
Osim kao kiflice ovo tijesto sam oblikovala kao perece..
Perece sam posula mješavinom mlijeka brašna i soli,malo više gusto da bude od smjese za palačinke. 5 minuta pred kraj pečenja izvadite pecivo i zalijete.
Perece sam posula mješavinom mlijeka brašna i soli,malo više gusto da bude od smjese za palačinke. 5 minuta pred kraj pečenja izvadite pecivo i zalijete.
Nadam se da su vam se dopali recepti i da ćete ih isprobati...Ako isprobate javite kako vam se čini,i pošaljite koju sličicu :)
2 komentari
Oooo ovo ću morati probati napraviti :D baš dobro izgledaju :D
ReplyDeleteObavezno probaj :**
Delete